Konobar / Konobarica
Konobari su neizostavan dio svakog ugostiteljskog tima, bilo da se radi o kafiću, restoranu ili hotelu. Njihov posao daleko nadilazi posluživanje hrane i pića. Konobar je često “lice” objekta, te gostima pruža prvu i najvažniju interakciju. Ako uživate u radu s ljudima, dinamičnom okruženju i imate smisla za organizaciju, kategorija “Konobar” mogla bi biti idealan izbor za vas.
Tipični zadaci i odgovornosti
- Dočekivanje i smještanje gostiju za stol
- Prezentacija jelovnika i vinske karte, pružanje preporuka te zaprimanje narudžbi
- Posluživanje hrane i pića, vođenje računa o pravilnom redoslijedu jela
- Održavanje urednosti i čistoće radnog prostora (stolovi, pribor, čaše)
- Briga o zadovoljstvu gostiju, rješavanje eventualnih pritužbi i pitanja
- Vođenje evidencije narudžbi i naplata, uključujući rad na blagajni ili korištenje POS sustava
Poželjne vještine i kvalifikacije
- Izražene komunikacijske i interpersonalne vještine
- Poznavanje osnova ugostiteljskog poslovanja te raznih vrsta jela i pića
- Vještine rukovanja novcem, rad na blagajni ili s POS sustavom
- Fleksibilnost za rad u smjenama, vikendima i blagdanima
- Timski duh i sposobnost rada u užurbanom okruženju
- Ljubaznost, pristupačnost i profesionalno ponašanje
Zašto odabrati kategoriju “Konobar”?
- Rad u dinamičnom i društvenom okruženju, svakodnevni kontakt s ljudima
- Mogućnost usavršavanja poznavanja gastronomije i raznih pića
- Dugoročna prilika za razvoj karijere u ugostiteljstvu ili hotelijerstvu
- Prilika za napredovanje: mnogi voditelji restorana ili barova počeli su kao konobari
- Dodatne pogodnosti poput napojnica ili bonusa za izvrsnu uslugu
Ako volite raditi s ljudima, imati raznolike radne dane i želite brze rezultate svog truda (zadovoljan gost je najbolja nagrada), tada je kategorija “Konobar” pravi izbor za vas.